<
StamTec.

Νέα

Πηγή: www.thestival.gr
Ημερομηνία: November 9, 2020
Κορωνοϊός: Πόσα άτομα επιτρέπεται να μπούνε στο ασανσέρ σύμφωνα με τα νέα μέτρα;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό του Covid-19, όσον αφορά τη χρήση ανελκυστήρων.

Τα όσα αναφέρει η διάταξη της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 μπορούν να έχουν διπλή ερμηνεία.

Στο ΦΕΚ αναφέρεται επακριβώς:

«Αν η χρήση ανελκυστήρων θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της χωρητικότητας αυτών. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε άτομα με αναπηρία, σε ηλικιωμένους ή για σκοπούς τροφοδοσίας».

Εάν κάποιος εφαρμόσει κυριολεκτικά τα όσα ορίζει η απόφαση τότε η χρήση ανελκυστήρων που μεταφέρουν έως 9 άτομα απαγορεύεται. Στους ανελκυστήρες που μεταφέρουν από 10 έως 19 άτομα μπορεί να γίνει χρήση από ένα άτομο. Για να μπούνε στον ανελκυστήρα δύο άτομα θα πρέπει αυτός να μεταφέρει τουλάχιστον 20 άτομα.

Πώς να χρησιμοποιήσεις ένα ασανσέρ στο οποίο χωράνε τέσσερα άτομα εάν μόνος σου καλύπτεις το 25% της πληρότητας και το επιτρεπόμενο από τα μέτρα όριο βρίσκεται στο 10%;

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που ερμηνεύουν την απόφαση ως εξής: Εφόσον ο νόμος δεν απαγορεύει συνολικά τη χρήση ανελκυστήρων τότε επιτρέπεται να γίνεται χρήση των ανελκυστήρων από ένα άτομο, ακόμη κι αν αυτό παραβαίνει την απόφαση που ορίζει ως όριο πληρότητας το 10%.