<
StamTec.

Νέα

Πηγή: www.therapies.gr
Ημερομηνία: September 11, 2020
Πόσο ζει ο κορονοϊός μέσα στους ανελκυστήρες;

Γνωρίζουμε όλοι πως ο πιο βασικός τρόπος μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19 είναι μέσω των σταγονιδίων που εξάγονται από το στόμα, όταν κάποιος βήχει, αναπνέει, ακόμα και όταν μιλάει. Τα σωματίδια του κορονοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Είναι λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως όσο πιο μικρός ο χώρος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο κορονοϊός (και ο κάθε ιός), γεγονός που ενισχύεται και από την έλλειψη εξαερισμού. Οι ανελκυστήρες, όπου μπαινοβγαίνει διαρκώς κόσμο και αγγίζουν όλοι τις ίδιες επιφάνειες, δηλ. τα κουμπιά, ενέχουν παρόμοιους κινδύνους για την εξάπλωση του ιού ακόμα και μισή ώρα μετά.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν πειράματα με τον κορονοϊό σε ασανσέρ νοσοκομείου κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές, ο κορονοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά.

Στην περίπτωση που οι πόρτες είναι ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά. Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις ενώ και ο καλός εξαερισμός (όταν είναι εφικτός), μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Προτείνουν ακόμα να αφήνουμε ανοιχτές για λίγο τις πόρτες του ασανσέρ της πολυκατοικίας μας και, όταν μπαίνουμε σε αυτό, να αποφεύγουμε να μιλάμε ή να βήχουμε. Φυσικά, το να ανέβουμε ή να κατέβουμε με τις σκάλες αποτελεί και εξαιρετική εναλλακτική, για πολλούς λόγους εκτός από τον κίνδυνο του κορονοϊού.